| 0 σχόλια ]

Υλικά:
1,5 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
1 κούπα ζάχαρη
1 σφηνάκι ρακή ή κονιάκ ή κάποιο λικέρ
1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
2 κουταλάκια μπέικιν
1 κοφτό κουταλάκι σόδα Περίπου
5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1,5 κουταλιά κακάο άγλυκο
1 κοφτό κουταλάκι κανέλα

Εκτέλεση: Πλένουμε τα πορτοκάλια που θα χρησιμοποιήσουμε και παίρνουμε το ξύσμα και το χυμό τους.
Ανακατεύουμε (με το χέρι) σε μπολ τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο να γίνουν σαν κρέμα (ας μη λιώσει η ζάχαρη). Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού μέσα στον οποίο διαλύουμε τη σόδα (πάνω από το μπολ ανάμειξης γιατί φουσκώνει η σόδα). Προσθέτουμε το ξύσμα. Βάζουμε σε μια κούπα αλεύρι το μπέικιν και το προσθέτουμε στο μείγμα. Προσθέτουμε και το υπόλοιπα αλεύρι μία μια κούπα ώστε να μην γίνει σκληρή η ζύμη.
Δεν πρέπει να κολλά στα χέρια αλλά να είναι μαλακή και εύπλαστη. Μπορεί να μην πάρει ολόκληρη την 5η κούπα. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο μέρη , περίπου ίσα. Στο ένα προσθέτουμε το κακάο και την κανέλα και ζυμώνουμε να ενσωματωθούν. Αφήνουμε τη ζύμη (και την άσπρη και την καφέ) να ξεκουραστούν για μισή ως μια ώρα. Θα είναι και λίγο πιο συμπαγής τώρα (γι αυτό δεν πρέπει να μας ξεγελάσει το αλεύρι).
Πλάθουμε λεπτά κορδονάκια και από τις δυο ζύμες και τα στρέφουμε μαζί . Αν θέλουμε κλείνουμε σε κουλουράκια ή κόβουμε τις άκρες για να τελειώνουν όμορφα. Δεν πετάμε τα αποκόμματα γιατί χωρίζονται εύκολα και ενσωματώνονται στις αρχικές ζύμες. Μπορούμε να κάνουμε ό,τι σχέδιο σκεφτούμε.
Σαν ροξάκια, σαν μπισκότα, ή ακόμα και μονόχρωμα γι αυτούς που προτιμούν τη μια από τις δυό γεύσεις. Τα αραδιάζουμε σε ταψάκι και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς (προθερμασμένος φούρνος) για 17 ως 20 λεπτά. Καλό είναι να μπαίνουν στο ίδιο ταψί ίδιου μεγέθους κουλουράκια. Γίνονται περίπου 3 ταψάκια της κουζίνας, ανάλογα με το σχέδιο και με το μέγεθος.
Όταν κρυώσουν τα διατηρούμε (σε μεταλλικό ή πλαστικό μπολ που κλείνει καλά) για πολλές μέρες.

http://cretangastronomy.blogspot.com/2013/04/blog-post_21.html#ixzz2vyQzRupu



Μοιραστείτε

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου