| 0 σχόλια ]


Υλικά

  • 1 γαλοπούλα 4-5 κιλά περίπου
  • 2 μεγάλα πορτοκάλια
  • 12 μεγάλα κλαδάκια δενδρολίβανου
  • 50γρ. βούτυρο ανάλατο
  • 12 φέτες μπέικον

Για το ζωμό:
  • 600ml ζωμό κοτόπουλου
  • 300ml λευκό κρασί
  • 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 2 κουταλιές του τσαγιού μουστάρδα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι




Εκτέλεση

Μυρσίνη Λαμπράκη
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190oC. Πλένουμε τη γαλοπούλα μέσα και έξω και τη στεγνώνουμε καλά με ένα χαρτί κουζίνας. Κόβουμε σε τέσσερα κομμάτια το ένα πορτοκάλι και τα τοποθετούμε στην κοιλιά της γαλοπούλας μαζί με δύο κλαδάκια δενδρολίβανου. Στη συνέχεια αλείφουμε με λίγο βούτυρο ένα μεγάλο ταψί. Τοποθετούμε τη γαλοπούλα μέσα στο ταψί και την αλείφουμε και αυτή με λίγο βούτυρο. Κόβουμε το άλλο πορτοκάλι, στύβουμε το μισό πάνω στη γαλοπούλα και τον χυμό του άλλου μισού τον αναμειγνύουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο. Έπειτα περιχύνουμε στη γαλοπούλα λίγο από αυτό το μείγμα και το υπόλοιπο το κρατάμε για να ραντίσουμε το πουλερικό σε τακτά χρονικά διαστήματα. Καλύπτουμε τη γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο και την ψήνουμε για 3 ώρες και 15 λεπτά. Κάθε μία ώρα ξεσκεπάζουμε και ραντίζουμε τη γαλοπούλαμε το μείγμα πορτοκαλιού και λιωμένου βουτύρου. Μία ώρα πριν τη βγάλουμε από το φούρνο, απομακρύνουμε το αλουμινόχαρτο για να πάρει χρώμα. Για να είμαστε σίγουροι ότι έχει ψηθεί καλά τρυπάμε με ένα μαχαίρι το πιο λεπτό σημείο του ποδιού και αν ο ζωμός τρέξει καθαρός και διαφανής τότε η γαλοπούλα μας είναι ψημένη. Για κάθε κλαδάκι δεντρολίβανο τυλίγουμε μία φέτα μπέικον γύρω του, αφήνοντάς το να προεξέχει και από τις δύο πλευρές. Τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα ψησίματος και τα βάζουμε στο φούρνο τα τελευταία 20 λεπτά μαζί με τη γαλοπούλα έως ότου το μπέικον γίνει τραγανό. Βγάζουμε τη γαλοπούλα και το μπέικον από το φούρνο και τα μεταφέρουμε σε μία πιατέλα. Παίρνουμε περίπου 6 κουταλιές της σούπας από το ζωμό από το ταψί που έχει ψηθεί η γαλοπούλα και τον αδειάζουμε σε ένα μεγάλο βάζο. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Όταν το λίπος αναδυθεί στην επιφάνεια του βάζου το απομακρύνουμε με ένα κουταλάκι. Κουνάμε καλά το βάζο μας για να ανακατευτούν τα υλικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρασί. Τα αδειάζουμε σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε σιγά σιγά το ζωμό κοτόπουλου και το αλεύρι. Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς έως ότου πήξει ο ζωμός και τα τελευταία πέντε λεπτά προσθέτουμε τη μουστάρδα και αλατοπιπερώνουμε.Σερβίρουμε τη γαλοπούλα μας με τις φέτες μπέικον με το δεντρολίβανο και δίπλα την σάλτσα.
http://www.ab.gr/index.php/wines_and_recipies/recipe/psiti_galopoyla_me_portokali



Μοιραστείτε

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου