| 0 σχόλια ]


Υλικά
1 μάτσο σπαράγγια καλλιεργημένα
1 λίτρο ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου
 1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φλ. ρύζι καρολίνα
1 κ. γλ. ξύσμα λεμονιού ακέρωτου
1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί ή βερμούτ
χυμός 1/2 λεμονιού
1 φλ. τριμμένη παρμεζάνα
αλάτι και πιπέρι
θυμάρι φρέσκο αν θέλω
  
Εκτέλεση
Με το peeler για τις πατάτες καθαρίζουμε τα 2/3 του βλαστού του σπαραγγιού προς τη βάση, τα πλένουμε, τα στραγγίζουμε και είναι έτοιμα για χρήση.
Αν χρησιμοποιήσουμε κονσέρβας, τα βγάζουμε με προσοχή από το βάζο, τα ξεπλένουμε και τα στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί και μετά τα χρησιμοποιούμε.


Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το ζωμό και τον διατηρούμε ζεστό για να τον χρησιμοποιήσουμε.
Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και μόλις γυαλίσει, προσθέτουμε το ρύζι και το ξύσμα λεμονιού. Σοτάρουμε επίσης για 3 λεπτά και προσθέτουμε το κρασί ανακατεύοντας συνέχεια με μία ξύλινη κουτάλα.

Σε αυτή τη φάση προσθέτουμε τα σπαράγγια, αλατοπιπερώνουμε και έχοντας μέτρια θερμοκρασία αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο-λίγο το ζωμό λαχανικών. Μόλις απορροφηθεί το πρώτο μέρος του ζωμού, προσθέτουμε λίγο ακόμα και έτσι συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει όλος ο ζωμός.

Η διαδικασία αυτή κρατάει περίπου 20 λεπτά. Στο τελείωμα του ριζότου, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με θυμάρι φρέσκο.  Σερβίρουμε με φλούδες παρμεζάνας και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Στο ριζότο αυτό ταιριάζει και λίγος αρακάς.




Μοιραστείτε

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου