| 0 σχόλια ]

Υλικά

½ κιλό αμπελόφυλλα
½ κιλό ρύζι καρολίνα
1 κιλό κρεμμύδια ξερά
2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα
1 φλυτζάνι ψιλοκομμένο άνηθο
1 φλυτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
½ φλυτζάνι ψιλοκομμένο δυόσμο φρέσκο
2 φλυτζάνια ελαιόλαδο
2 λεμόνια
Αλάτι  & πιπέρι

Εκτέλεση

Ζεματάμε τα φρέσκα τρυφερά αμπελόφυλλα για 2’ σε βραστό αλατισμένο νερό και  τα στραγγίζουμε στο τρυπητό. Αφαιρούμε με ένα μαχαιράκι τα τυχόν κοτσανάκια που μπορεί να έχουν μερικά απ’αυτά.
Αν δεν έχουμε φρέσκα αμπελόφυλλα και θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε φύλλα από βάζο κονσέρβας, τα ξεπλένουμε καλά απ’τα ζουμιά τους με κρύο νερό και τα στραγγίζουμε αρκετή ώρα.
Πλένουμε πολύ καλά όλα τα λαχανικά και ψιλοκόβουμε τα ξερά κρεμμύδια στο μπλέντερ και τα φρέσκα, σε πολύ μικρά κομμάτια ,βάζοντας και το πράσινο μέρος τους έως ένα σημείο και μέχρι εκεί που είναι αρκετά τρυφερό.
Ψιλοκόβουμε επίσης μαιντανό, άνηθο και δυόσμο και τα ανακατεύουμε .
Ξεπλένουμε στο τρυπητό με κρύο τρεχούμενο νερό το ρύζι για να φύγει το πολύ άμυλο και το στραγγίζουμε.

Σ’ένα φλυτζάνι ελαιόλαδο, σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα ξερά κρεμμύδια και μετά από 2’ ρίχνουμε και τα φρέσκα και τα σοτάρουμε άλλα 2’.Σβήνουμε τη φωτιά , προσθέτουμε το στραγγισμένο ρύζι  κι  ανακατεύουμε ώστε να λαδωθεί πολύ καλά . Ρίχνουμε μέσα και τα μυρωδικά, 1 κουτ.του γλυκού αλάτι και πιπέρι και το χυμό από ένα λεμόνι.
Η γέμισή μας είναι έτοιμη.
Ετοιμάζουμε μια πλατιά κατσαρόλα βάζοντας στον πάτο της μερικά αμπελόφυλλα .

Παίρνουμε ένα φύλλο στην παλάμη μας με το γυαλιστερό μέρος του προς τα κάτω και τοποθετούμε μέσα του μια κουταλιά από την γέμιση. Διπλώνουμε τα πλαινά του και τυλίγουμε  το ντολμαδάκι σε ρολό ,αλλά όχι πολύ σφιχτά.
Τοποθετούμε  στο πάτο της κατσαρόλας  το ντολμαδάκι με την ένωσή του προς τα κάτω .Με τον ίδιο τρόπο ρολάρουμε και βάζουμε σε σειρές τα ντολμαδάκια πολύ κοντά το ένα στο άλλο και μέχρι να μας τελειώσει η γέμιση .
 Αν μας περισέψει λίγη απ’τη γέμιση κι έχουν τελειώσει τα φύλλα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μερικά ζεματισμένα τρυφερά μαρουλόφυλλα ,τοποθετόντας τα στο πάνω μέρος φυσικά .
Ρίχνουμε ένα φλυτζάνι ελαιόλαδο από πάνω και λίγο αλατάκι και τοποθετούμε προσεκτικά ένα βαρύ πιάτο.  Ρίχνουμε στην κατσαρόλα  ζεματιστό νερό σιγά σιγά και ίσα ίσα  να τα σκεπάσει  .
Βράζουμε τα ντολμαδάκια σε σιγανή φωτιά ( κουζίνα με κλίμακα 1-9, στο 4 ) και μέχρι να σωθεί το νερό και να μείνουν με το λάδι τους , περίπου 40΄.
Τρώγονται  με τζατζίκι  ή με σκέτο γιαούρτι κι όπως  και να τα φας ,κρύα ή ζεστά ,είναι πεντανόστιμα και λαχταριστά.



Μοιραστείτε

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου