| 1 σχόλια ]

Υλικά

Ένα μεγάλο ψάρι γύρω στο 1 κιλό
1 κιλό χοντρό αλάτι
Κλαδάκια από μυρωδικά (π.χ. θυμάρι , μαϊντανό, φρέσκια ρίγανη)
Για τη σάλτσα
Χυμό ενός ζουμερού λεμονιού
Ελαιόλαδο σε διπλάσια ποσότητα από το χυμό
1 κουταλάκι μουστάρδα
Λίγη ξερή ρίγανη
Εκτέλεση

Βγάζουμε από το ψάρι τα εντόσθια , όχι τα λέπια, και το ξεπλένουμε καλά. Βάζουμε στην κοιλιά του το ματσάκι με τα μυρωδικά. Σε πυρίμαχο σκεύος που να χωρά ίσα ίσα το ψάρι (για να μην ξοδέψουμε τσάμπα αλάτι) βάζουμε ένα στρώμα από αλάτι με πάχος 1 δάκτυλο περίπου.Βάζουμε το ψάρι να «ξαπλώσει» στο αλάτι και το καλύπτουμε με το υπόλοιπο αλάτι. Τινάζουμε λίγο νερό στην επιφάνεια με τα δάκτυλά μας.Τοποθετούμε το σκεύος σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο. Ο κανόνας ψησίματος λέει 1 ώρα για κάθε κιλό του ψαριού.Λίγο πριν το βγάλουμε από το φούρνο, χτυπάμε τα υλικά της σάλτσας σε ένα γυάλινο βαζάκι . Όταν τελειώσει το ψήσιμο, σπάζουμε την κρούστα του αλατιού και την βγάζουμε προσεχτικά μαζί με την πέτσα που έχει βέβαια και τα λέπια.Παίρνουμε τα κομμάτια του ψαριού σε πιατέλα και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα-λεμονόλαδο.Το καλό είναι ότι το σκεύος μας έχει μείνει σχεδόν καθαρό και η κουζίνα μας δεν μυρίζει ψαρίλα (τουλάχιστον όχι όση με τους άλλους τρόπους μαγειρέματος)!
Το σερβίρουμε ζεστό με κάποια πράσινη σαλάτα ή βραστά χόρτα.



Μοιραστείτε

1 σχόλια

Vita είπε... @ 26 Σεπτεμβρίου 2013 στις 4:19 π.μ.

Και η αυτή η συνταγή είναι δική μου (εκτός από τα μελομακάρονα) και ποιός ξέρει πόσες άλλες. Παρακαλώ να τις κατεβάσετε άμεσα!

Δημοσίευση σχολίου