| 1 σχόλια ]

Υλικά:
Για τη ζύμη:
2 κούπες ελαιόλαδο πολύ καλής ποιότητας
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
1/3 κούπας κονιάκ
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο
½ κουταλάκι αμμωνία
½ κουταλάκι σόδα
Ξύσμα ενός μεγάλου πορτοκαλιού
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το σιρόπι:
3 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
2-3 ξυλάκια κανέλα
Τις κούπες από ένα πορτοκάλι (απ’ αυτά που στύψαμε για το χυμό)
½ κούπα μέλι

Για το στόλισμα:
1 κούπα καρύδια κοπανισμένα
1 κούπα μέλι
Κανέλα και γαρύφαλλο στην μύτη του κουταλιού
1 κούπα σκούρο (αναποφλοίωτο) σουσάμι (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Πρώτα πρώτα κάνουμε το σιρόπι. Βράζουμε τα 4 πρώτα υλικά για 1 λεπτό από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός και αποσύρουμε από το μάτι. Προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε να διαλυθεί και αφήνουμε να κρυώσει το σιρόπι εντελώς.
Μετά ετοιμάζουμε το γαρνίρισμα. Αλέθουμε στη χαμηλή σκάλα του multi τα καρύδια και όσα μείνουν μεγάλα τα κόβουμε με το μαχαίρι. Καβουρντίζουμε το σουσάμι- αν χρησιμοποιήσουμε - και το «σπάμε» κι αυτό με ένα δυο πατήματα του κουμπιού του θαυματουργού διαβολακίου.
Για τη ζύμη τώρα:
Ανακατεύουμε το λάδι με το κονιάκ , τη ζάχαρη και τα μυρωδικά. Προσθέτουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού και τα δουλεύουμε λίγο με το χέρι να λιώσει η ζάχαρη. Ανακατεύουμε πάνω από την λεκάνη τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού για να αποφύγουμε τα ατυχήματα του φουσκώματος και το προσθέτουμε και αυτό.
Ανακατεύουμε την αμμωνία στο αλεύρι και το προσθέτουμε σε 2-3 φάσεις ώστε να ομογενοποιηθεί εύκολα το μίγμα γιατί δεν πρέπει να τα ζυμώσουμε πολύ τα μελομακάρονα. Στην τελευταία φάση …κρατάμε μια επιφύλαξη. Εμένα ας πούμε αυτή τη φορά μου περίσσεψε μισή κούπα ενώ άλλες φορές το παίρνει όλο.Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης σαν μικρό μανταρίνι, του δίνουμε σχήμα μελομακάρονου και το πιέζουμε σε ανάγλυφη επιφάνεια ώστε να γίνει κι αυτό ανάγλυφο.
Αυτή μπορεί να είναι ένα κρυστάλλινο πιατάκι, ένας τρίφτης τυριού ή το απομεινάρι μια άλλης εποχής που μπορεί να μας έχει ξεμείνει …Τα βάζουμε σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 25-30 λεπτά.
Το μέλωμα:
Μετά από αμέτρητους πειραματισμούς όπως καυτό σιρόπι-κρύο μελομακάρονο, μελομακάρονο στο ταψί και το σιρόπι από πάνω, χλιαρά και τα δύο κλπ κλπ κλπ, τα τελευταία χρόνια έχω καταλήξει στο μέλωμα που προτείνει ο Παρλιάρος, χωρίς να αλλάξω τη δική μου συνταγή ζύμης. Τι κάνω δηλαδή;
Μόλις βγουν από το φούρνο, τα ρίχνω πέντε κάθε φορά στο κρύο σιρόπι(τα μελομακάρονα καυτά) και τα αφήνω ακριβώς 1 λεπτό γυρίζοντάς τα απλώς κι από τις δύο μεριές.
Φυλάσσω το σιρόπι στο ψυγείο μέχρι να ψηθεί το επόμενο ταψί. Τα βγάζω κατ’ αρχήν σε ένα σκεύος π.χ. πυρέξ.
Το γαρνίρισμα το κάνω με δύο τρόπους:
Α) Τα βάζω σε στρώσεις σε πιατέλα και πάνω τους βάζω με ένα κουταλάκι κλωστές από μέλι. Από πάνω πασπαλίζω με τα καρύδια μέσα στα οποία έχω ανακατέψει την κανέλα και το γαρύφαλλο
Β)Ανακατεύω λίγα καρύδια με το καβουρντισμένο και αλεσμένο σουσάμι και βάζω και λίγο κανελογαρύφαλλο στο μίγμα.
Βάζω λίγο μέλι με το κουταλάκι πάνω από κάθε μελομακάρονο και το βάζω μέσα στο μίγμα αυτό. Το πασπαλίζω ώστε να κολλήσει από όλες τις μεριές σουσάμι και καρυδάκι, και το βγάζω σε πιατέλα.



Μοιραστείτε

1 σχόλια

Vita είπε... @ 25 Σεπτεμβρίου 2013 στις 9:50 μ.μ.

Παρακαλώ να αποσύρετε άμεσα αυτή τη συνταγή και όσες άλλες έχετε αντιγράψει από το blog μου. Δεν σας έδωσα ποτέ άδεια αναδημοσίευσης και δεν αναφέρετε πουθενά ότι την έχετε αντιγράψει.

Δημοσίευση σχολίου