| 0 σχόλια ]

500 γρ. φακές ψιλές ή χοντρές (ψιλές είχα)
250 γρ. ρύζι parboiled (το προτιμώ γιατί μένει στις σαλάτες σπυρωτό, όπως το θέλω)
2 μεγάλα κρεμμύδια σε ψιλές φέτες (έβαλα βατικά, τα λατρεύω)
1 φλ. ελαιόλαδο
1 δαφνόφυλλο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλ/νες
1/2 μάτσο μαϊντανός ψιλ/νος
χυμός 1 μεγάλου λεμονιού
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση

Ξεπλένω τις φακές και τις βάζω να πάρουν μία βράση. Πετάω το πρώτο νερό και τις ξαναβράζω με τη δάφνη για 15-20 λεπτά.
Σουρώνω, προσθέτω νερό να τις σκεπάζει και τις ξαναρίχνω μέσα στην κατσαρόλα μαζί με το ρύζι. Αφήνω να βράσουν μέχρι να γίνει το ρύζι και να πιει σχεδόν το νεράκι για άλλα 10 λεπτά περίπου .
Σουρώνω πάλι και σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνω ελαιόλαδο και σωτάρω το κρεμμύδι αρκετά καλά. Προς το τέλος προσθέτω και το σκόρδο. Μόλις αρχίσει να χρυσίζει είναι έτοιμο (αυτό λέγεται σύβραση και δίνει απίστευτη νοστιμιά). Ολο αυτό μαζί με το ελαιόλαδο το γυρίζω μέσα στο φακόρυζο και ανακατεύω να πάει παντού μαζί με το χυμό λεμονιού. Αλατοπιπερώνω, πασπαλίζω με μαϊντανό και είμαστε έτοιμοι.Υπέροχο και σαν φαγάκι χλιαρό, εξίσου υπέροχο και σαν κρύα σαλάτα! Σηκώνει και περαιτέρω εμπλουτισμό (μπέηκον, λουκάνικο, ντομάτα, αγγούρι ψιλοκομμένα κλπ.) Θα ξαναφτιαχτεί οπωσδήποτε και μάλιστα σύντομα!



Μοιραστείτε

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου