| 0 σχόλια ]

Υλικά

470 γραμ. Μύδια ψύχα (τόσα έμειναν μετά το άχνισμα)
2 φλ.τσαγ. Ρύζι Νυχάκι
3 φλ.τσαγ. Νερό ζεστό (βγάζει και η τομάτα το υπόλοιπο)
1 μεγάλο Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 φρέσκα Κρεμμυδάκια σε ροδέλλες ...

3 σκελίδες Σκόρδο στα 2 ή στα 3
1 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
200 γραμ. καθαρά Τομάτα ξεφλουδισμένη, ξεσποριασμένη και.
Εκτέλεση

ψιλοκομμένη 1 φακελλάκι (0,25 γραμ.) Κρόκκο Κοζάνης σε σκόνη 1 φλ.τσαγ. Άνιθο και μαϊντανό ψιλοκομμένα 1 κουτ.γλυκού κοφτό Δυόσμο ξερό Λίγη Ρίγανη Πιπέρι Λευκό Αλάτι λίγο ή καθόλου (τα μύδια βγάζουν αλμύρα) Εκτέλεση Πλένουμε πολύ καλά τα μύδια, τα ξύνουμε καλά (το σμυριδόπανο είναι ιδανικό) και με ένα μαχαιράκι τραβάμε απότομα τις τριχούλες (μούσι).
Τα βάζουμε σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα, με ένα ποτήρι νερό, σκεπάζουμε και τα βράζουμε για 5'.
Αν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσουμε ολόκληρα, αντικαθιστούμε το νερό του αχνίσματος με λευκό κρασί. Όσα δεν ανοίξουν, τα πετάμε.
Εδώ, κάθε φυσιολογικός άνθρωπος, συνεχίζει το μαγείρεμα. Εγώ έβγαλα την ψύχα και πέταξα τα τσόφλια.
Είπαμε, παραξενιές! [Αν έπερνα μύδια σε σακκουλάκι καθαρισμένα ή κατεψυγμένα, μετά το πολύ καλό πλύσιμο, θα τα έβαζα για 15' σε ξυδόνερο και μετά ξανά καλό ξέπλυμα (μικρό μυστικό από τον καπτάν-Αντώνη, μυδοκαλλιεργητή στην Αγαθούπολη)].
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι, σωτάρουμε το σκόρδο για λίγο, το βγάζουμε και το πετάμε. Το λάδι μας αρωματίστηκε. Σωτάρουμε τα κρεμμύδια και σε μερικά λεπτά ρίχνουμε το ρύζι και το σωτάρουμε και αυτό μαζί, μέχρι να γυαλίσει. Ρίχνουμε την τομάτα, το πιπέρι και το ζεστό (έως βραστό) νερό. Ίσως και το λίγο αλάτι.
Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε την φωτιά αρκετά (με διαβάθμιση 3, την πάμε στο 1), σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 10', χωρίς να κόψουμε τον βρασμό ανοίγοντας. Ρίχνουμε τα μύδια και τα αρωματικά, ανακατεύουμε και ξανακλείνουμε το καπάκι για άλλα 10' περίπου, χωρίς να ανεβάσουμε τη φωτιά. Αυτός ο τελευταίος χρόνος παίζει, ανάλογα με τον τύπο του ρυζιού και του γούστου μας. Στο σερβίρισμα έχουμε και λεμόνι, για όποιον θέλει.



Μοιραστείτε

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου