Υλικά
4-5 μελιτζάνες φλάσκες
1/2 κιλό κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι
1-2 σκελίδες σκόρδο
3 ώριμες ντομάτες
αλάτι πιπέρι
Λάδι
Για την μπεσαμέλ
600 mL γάλα
6 κοφτές κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1-2 κουταλιές βούτυρο
1 κεσεδάκι τριμμένη παρμεζάνα
2 αυγά
αλάτι μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Πλένουμε τις μελιτζάνες κι αφαιρούμε μερικές λωρίδες από τη φλούδα τους. Τις κόβουμε σε φέτες του ενός περίπου εκατοστού, τις αλατίζουμε ελαφρά και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι για μισή έως μια ώρα.
Σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας. Στη σχάρα του φούρνου τοποθετούμε χαρτί ψησίματος το αλείφουμε με ελάχιστο λάδι και αραδιάζουμε τις μελιτζάνες.Με πινέλο αλείφουμε τις μελιτζάνες με λάδι και τις βάζουμε στο φούρνο στο γκριλ για πέντε λεπτά. Γυρίζουμε τις μελιτζάνες και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία.
Για όποιον θέλει υπάρχει και η διαδικασία του τηγανίσματος,δηλαδή τηγανίζουμε ελαφρά τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε να στραγγίξουν τα πολλά λάδια σε σουρωτήρι. Η επιλογή είναι δική σας.
Ετοιμάζουμε τον κιμά, σε κατσαρόλα βάζουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο με λίγο νεράκι κι όταν βράσει λίγο προσθέτουμε 1/2 ποτήρι κρασιού λάδι, σοτάρουμε ελαφρά και προσθέτουμε τον κιμά. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα κι όταν ο κιμάς μας έχει σοταριστεί προσθέτουμε τις ντομάτες, αφού τις έχουμε περάσει από το μπλέντερ, το σκόρδο αλάτι και πιπέρι.Βράζουμε μέχρι να μην έχουμε καθόλου υγρά.
Ετοιμάζουμε και την μπεσαμέλ
Για τη μπεσαμέλ έχω επινοήσει ένα δικό μου κόλπο αποφεύγοντας τα καβουρντίσματα
Σε σέικερ ή στο μούλτι βάζω λίγο κρύο γάλα και το αλεύρι, ομογενοποιώ και το προσθέτω στο υπόλοιπο γάλα που έχω βράσει. Προσθέτω το βούτυρο, ανακατεύω καλά συνεχίζοντας το βράσιμο,μέχρι να πήξει η κρέμα.
Αφού κρυώσει προσθέτω τα αυγά χτυπημένα και τα 3/4 της παρμεζάνας λίγο αλάτι και λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο..
Κι αφού τα έχουμε όλα έτοιμα στρώνουμε τον μουσακά μας.
Σε ταψί ελαφρά λαδωμένο στρώνουμε μια καλή στρώση μελιτζάνες προσθέτουμε τον κιμά και πάλι μια στρώση μελιτζάνες.
Προσθέτουμε την κρέμα μπεσαμέλ και από πάνω την υπόλοιπη παρμεζάνα.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα για 40 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.
Σε πολλούς αρέσει να προσθέτουν κι άλλα λαχανικά όπως κολοκυθάκια και πατάτες .
Κάποια φορά σε ένα φόρουμ είχαμε ανοίξει συζήτηση για τον αυθεντικό μουσακά. Οι περισσότερες γνώμες ήταν ότι ο μουσακάς έχει μόνο μελιτζάνες. Δεν ξέρω τελικά ποιος είναι ο αυθεντικός αλλά εμένα μου αρέσει μόνο με μελιτζάνες.
Μοιραστείτε
0 σχόλια
Δημοσίευση σχολίου