| 0 σχόλια ]

Υλικά
1kg φύλλα κρούστας
1kg καρύδι τριμμένο
250γρ τριμμένο παξιμάδι
1 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 κρασοπότηρο ζάχαρη

Για το Σιρόπι

1 ½ kg ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
χυμός 1 λεμονιού

Γέμιση
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα καρύδια με 250γρ τριμμένο παξιμάδι, 1 κουταλάκι κανέλα, 1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο και 1 κρασοπότηρο ζάχαρη.

Εκτέλεση

Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί και βάζουμε 5 φύλλα λαδώνοντας το καθένα από αυτά. Ρίχνουμε γέμιση και την απλώνουμε σ' όλη την επιφάνεια του φύλλου. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα φύλλα με τη διαδικασία: φύλλο λάδωμα γέμιση. Για το τέλος κρατάμε 5 φύλλα για την πάνω κρούστα και τα βάζουμε λαδώνοντας τα ένα ένα, όπως στην αρχή.(Για το λάδωμα των φύλλων μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκο βούτυρο η μισό- μισό με λάδι )

Με ένα μαχαίρι κόβουμε τον μπακλαβά έτσι ώστε να σχηματίζονται ρομβοι. Αφού το κόψουμε, το στολίζουμε με μοσχοκάρφια (γαρύφαλλα).

Αν θέλουμε μπορούμε να αφήσουμε τον μπακλαβά σκεπασμένο ένα βράδυ και νατον ψήσουμε την επομένη μέρα.Την επόμενη μέρα ψήνουμε τον μπακλαβά στους 200οC με αντιστάσεις για 1 ώρα για να στραγγίσει. Κάνουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρολίτσα ρίχνουμε 3 ποτήρια νερό, 1 ½ kg ζάχαρη, 1 κουταλιά σούπας μέλι και το χυμό ενός λεμονιού. Το βράζουμε ανακατεύοντάς το. Προσέχουμε το σιρόπι να μη βράσει πολύ αλλά να παραμείνει ρευστό.

Για το σιρόπιασμα του μπακλαβά οι απόψεις διίστανται,άλλοι λένε, ζεστό σιρόπι και ζεστός μπακλαβάς και άλλοι οτι πρέπει το ένα από τα δύο να είναι κρύο.Η μητέρα μου ( καταγωγή απο Πήλιο) όταν έκανε μπακλαβά τον άφηνε να κρυώσει και μετά έριχνε το ζεστό σιρόπι.



Μοιραστείτε

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου