| 0 σχόλια ]

Υλικά
250 γρ. βούτυρο μαλακό, σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. ζάχαρη
2 αυγά
ξύσμα και χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι
3 κουταλιές γάλα
2 κοφτές κουταλιές μπέικιν
περίπου 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι μαλακό
2 κρόκους αυγού για το άλειμμα, αραιωμένους με λίγο νερό
Εκτέλεση
Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη να ασπρίσουν. Προσθέτετε τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα και στη συνέχεια το ξύσμα, το χυμό και το γάλα. Ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν και το προσθέτετε σταδιακά στο μίγμα μέχρι να πάρετε μια ζύμη απαλή, ίσα να αρχίζει να ξεκολλάει από τα χέρια. Μην τα ταλαιπωρήσετε στο ζύμωμα γιατί σκληραίνουν (όπως όλα τα μπισκότα, κουλούρια). Αφήστε τη ζύμη για «ξεκούραση» περίπου μισή ώρα. Στο διάστημα αυτό να περιμένετε ότι θα σφίξει λίγο, γι' αυτό καλό είναι να έχετε «συγκρατηθεί» λίγο στο αλεύρι ώστε να μη γίνουν σκληρά τα κουλουράκια.
Στη συνέχεια δοκιμάζετε να πλάσετε ένα κουλουράκι. Αν πλάθεται όμορφα χωρίς να κολλάει, συνεχίζετε κανονικά το πλάσιμο, αν όχι πρέπει να προσθέσετε λίγο ακόμα αλεύρι.
Πλάθετε τα κουλουράκια και τα τοποθετείτε σε ταψάκια (το αλουμίνιο είναι πάντα η καλύτερη επιφάνεια για κουλούρια-μπισκότα) στρωμένα με λαδόκολλα.
Αλείφετε με τους κρόκους και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10-15’, μέχρι να πάρουν ωραίο ρόδινο χρώμα.
Σε μέτριο μέγεθος γίνονται περίπου 50 κουλούρια.

Για πιο τριφτά κουλουράκια θα βάλετε 200 γρ. λιγότερο αλεύρι και τη μισή ποσότητα μπέικιν. Δεν θα πλάσετε τα κουλουράκια αλλά θα τα περάσετε από κορνέ με σχετικά μεγάλη μύτη.



Μοιραστείτε

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου